En un temps en què l’amenaça del populisme i el control social es fan cada cop més evidents, l’últim refugi de la llibertat són els somnis.
Una de les primeres batalles que el règim nazi va lliurar va ser en el subconscient dels alemanys. Qualsevol somni subversiu anava seguit de somnis inquietants fets de serveis de vigilància, prohibicions delirants, angoixes desconegudes, amenaces, delacions, plaers culpables, flirtejos amb el mal i premonicions que, llegides avui, gelen la sang.
Des de l’ascens de Hitler al poder l’any 1933 fins que va aconseguir fugir als Estats Units l’any 1939, Charlotte Beradt va recopilar centenars de somnis d’entre amics i coneguts, jueus i no jueus, i va transcriure i contextualitzar políticament els més impactants en aquesta obra que ja és un clàssic indefugible.
Tal com la premi Nobel Svetlana Aleksiévitx relata la vida dels ciutadans soviètics de postguerra mitjançat la història oral, la periodista Charlotte Beradt va descobrir en el llenguatge dels somnis els efectes del totalitarisme sobre l’inconscient col·lectiu i ofereix una clau per entendre —si és que això és possible— un dels interrogants més terrorífics del segle XX: com va arribar a passar, el nazisme?