Auschwitz: última parada. Com vaig sobreviure a l’Horror (1943-1945)

Tornar a Llibres

Auschwitz: última parada. Com vaig sobreviure a l’Horror (1943-1945)

Auschwitz: última parada. Com vaig sobreviure a l’Horror (1943-1945)
  • DE WIND, Eddy
  • Columna, Barcelona
  • 2020
  • Català
    • Llibres
    • Testimonio
Un document històric per commemorar el 75è aniversari de l’alliberament del camp d’Auschwitz.

L’any 1942 el metge jueu Eddy de Wind es va presentar voluntari per treballar a Westerbork, un camp de trànsit situat a l’est dels Països Baixos. Allà va conèixer la Friedel, una jove infermera, i es van enamorar i casar. El 1943 els van deportar a Auschwitz en un tren de mercaderies, i un cop allà els van separar: l’Eddy va anar a parar al Bloc 9 i la Friedel al 10, on es feien els experiments mèdics.

Quan els russos van començar a apropar-se a Auschwitz, la tardor del 1944, els nazis van decidir fer desaparèixer els rastres dels seus actes abominables. Els presoners, la Friedel entre ells, van rebre l’ordre de replegar-se cap a l’interior d’Alemanya, en el que més tard es coneixeria com les «marxes de la mort».  L’Eddy es va amagar i es va quedar a Auschwitz, on va trobar un llapis i una llibreta i va començar a escriure.

Aquesta és la seva història.

L’Eddy de Wind va compondre un relat dolorós i commovedor dels horrors del camp i va analitzar i observar els comportaments de les persones ­–bones i dolentes– i el que van ser capaces de fer. Va descriure Auschwitz com mai s’ha fet: des de dins i amb la profunda impressió dels fets acabats de viure.

Recursos relacionats Llibres