VIII Trobada d’Ajuntaments. Rubí, 2022

Publicat 15 de desembre del 2022
VIII Trobada d’Ajuntaments. Rubí, 2022

VIII Trobada d’Ajuntaments de la Xarxa de memòria i prevenció del feixisme “Mai Més”

 

Organitzat per l’Amical i l’Ajuntament de Rubí, el passat 1 de desembre es va celebrar la Trobada, amb l’assistència de 22 ajuntaments i 2 consells comarcals, en total més de 60 persones, que van acabar la sessió amb un dinar fraternal i una visita a les 11 stolpersteine de la ciutat.

S’inicià la jornada amb la salutació de l’Alcaldesa Sra. Ana Maria Martínez, la seguiren la Sra. Marta Morell, 2a tinent d’alcalde de Sabadell –Ajuntament que lidera la Xarxa fins el 2023-, del Director del Programa de Memòria de la Diputació de Barcelona, Sr. Francesc X. Menéndez i del President de l’Amical Sr. Joan M. Calvo.

A continuació, i en nom de l’Amical, Josepa Gardenyes va explicar l’actualització dels recursos que l’entitat posa a disposició dels ajuntaments i dels centres educatius, destacant les novetats que aporta l’exposició Republicanos Españoles víctimas del nazismo. Joan M. Calvo valorà la col·laboració de la Diputació de Barcelona per a la realització d’activitats per part dels municipis de la Xarxa; també va explicar la inclusió de tècnics municipals en el proper viatge de l’Amical als actes de commemoració de l’alliberament del camp de Mauthausen.

Es va continuar amb la ponència marc La ley de Memoria Democrática desde una perspectiva municipalista  a càrrec del Director General de Memoria Democrática del Govern d’Espanya, Sr. Diego Blázquez.  Va explicar la gènesi de la llei i els seus antecedents des de 1976, amb especials comentaris a la Llei Zapatero de 2007 i referències al procés d’internacionalització de les polítiques de memòria des dels anys 90.  Explicà la relació entre els processos autonòmics i locals i les lleis estatals.  Actualment de les 17 CCAA, 13 disposen de lleis pròpies, amb les singularitats de cada territori, que permeten la subsidiarietat i col·laboració entre les administracions, ja que la Memòria Democràtica és una competència transversal.  Al final de la seva intervenció s’inicià un torn de paraula i l’aclariment a les qüestions plantejades per alguns dels assistents.

Després d’un breu descans, la sessió va proseguir amb la presentació d’experiències municipals: Castelldefels (Alfonso Borgoñoz, Patrimonio y Brigadistas Internacionales); Ginestar (Francesc Sabater, Homenatge a un deportat local); Santa Coloma de Gramenet (Josep Lluís Sánchez, Joves per la Pau a Buchenwald); Manresa (Josep Castilla, Objectius i organització del viatge anual a Mauthausen);  i Rubí (Joan Gallisa, Accions de la Regidoria de Memòria Històrica) qui, com a conductor de la trobada, va anunciar la IX Trobada a la ciutat de Cerdanyola el 23 de novembre del proper any.

La trobada va concloure amb les paraules de la Regidora de Memòria Històrica, Sra. Helena Montesinos, qui va agrair la confiança dipositada en Rubí per a l’organització de la Trobada i va reconèixer el treball realitzat per la nostra associació.

GALERIA D'IMATGES: